Kontakta oss gärna med frågor!

Ett mikrobryggeri beläget på östgötaslätten

Centralbryggeriet i Linköping

"Att med ett lokalt producerat öl, förankrat i områdets dryckeskultur och ölhistorik, etablera en produkt samtidigt som detta även förstärker intresset och kunskapen kring ölkulturen."

Aktiebolaget Centralbryggeriet i Linköping är ett mikrobryggeri beläget på östgötaslätten. Vi är ett lokalt bryggeri som har ett stort fokus på miljö och hantverk i våra tillverkningsprocesser. I våra nybyggda lokaler i Tallboda, Linköping så brygger vi öl på ett hantverksmässigt sätt där stora delar av bryggprocessen hanteras av våra bryggare för hand. 

Centralbryggeriets resa började redan 2008 när Viktor Hansen, en av grundarna till bryggeriet fick en nära på religös uppenbarelse och ringde sin mor för att berätta att han ska blir bryggmästare. 
Sagt och gjort, Bryggeriteknikerutbildningen i Ludvika fick bli det första steget och Viktor gick ut med stora drömmar trots att han tidigt fick information om att skulle han starta bryggeri så kommer det kosta 10 miljoner eller 10 år... 

Han delar därför sina drömmar med hans kompis Kenny som gillar idén om att starta ett bryggeri, men visst saknas det lite erfarenhet av produktion. Torbjörn Hansen, Viktors far, tas då in som en tredje pusselbit i det som skulle bli grundartrion av Aktiebolaget Centralbryggeriet i Linköping. 

En resa med många hembryggningar och receptmissar ledde så småningom till inköp av bryggverk och start av produktion i februari 2014. Tre månader senare kom det historiska släppet av Centralbryggeriets två första öl på Systembolaget. Den 2:e Maj klockan 10:00 2014 var det premiär för Folkes Ofiltrerade Lager och Folkes Pale Ale, 15 minuter senare var de slutsålda och drömmen om ett eget bryggeri och en öl som Linköpingsborna kan kalla för sin egen var nu verklighet. 

Folke filbyter

Folke Filbyter - Bjälboättens mytiske stamfader.

Enligt sägnen fick han namnet Filbyter då han visade sig vara en ”fölbitare” – en man med fäbless för att kastrera hästar med tänderna.  Sanning eller saga? 
Folke Filbyter blickar ner från sin staty. Han söker efter sin försvunne sonson, som med tiden fick namnet ”Folke den Tjocke”. Som ”den mest högborne man i Sverige” blev han en man att se upp till.
Ett stenkast från statyn av Folke Filbyter på Stora torget i Linköping, finns minnesplattan över den 20 mars år 1600, då Hertig Karls skarprättare, med sin vassa hillebard skipade en ifrågasatt rättvisa och lät huvuden rulla. ”Rätter och packen eder härefter” var Hertigens favorituttryck. ”Skål och tack är Centralbryggeriets!”

Ölbryggningens historia i Linköping

Aktiebolaget Centralbryggeriet i Linköping grundades 2013 och är därmed ett ungt företag i bryggeribranschen. Men bryggerinäringen i Linköping har en mycket längre historia än så. Fram till 1970 fanns det ölbryggning i Nya Centralbryggeriet som låg längs med Stångån där hotell Scandic nu ligger.